Tietoinen syöminenTietoinen syöminen on johdattanut minut tähän:

Aamupala on tärkeä ja siihen sopivasti hiilihydraattia sekä proteiinia, niin herään ja jaksan.
Kiire ja tunteiden vietäväksi antautuminen vie minut pois ruokarytmistä, tietoisesta kehon kuuntelusta ja kylläisyyden huomaamisesta. Hallitsemattomuus vie minut ääripäästä toiseen eli minun on tunnettava olevani ohjaksissa läsnäolon kautta voidakseni syödä terveellisesti ja riittävästi.

On ollut mahtavaa tutustua tällaisiin termeihin kuin:
 • silmän nälkä (kauneus)
 • nenän nälkä (tuoksut)
 • suun nälkä (maut)
 • vatsan nälkä (nälän tunnistaminen)
 • solujen nälkä (erilaisten hivenaineiden puutokset, aineenvaihdunnan erot jne.)
 • mielen nälkä (pitäisi, ansaitsen, terveellistä, epäterveellistä; arvottaminen)
 • sydämen nälkä (tarve olla rakastettu ja hoivattu, tunteet)
 • nälkä, joka onkin jano!
Lähde: Tietoinen syöminen, Jan Chozen Bays (kirja sisältää myös CD;n tietoisuusharjoituksineen)


Kaikki nämä termit ovat minulle totta ja tietoisena oleminen herättää huomaamaan kuinka nämä kaikki vaikuttavat juuri minuun. Miksi haluan syödä? Pysähdyn, hengitän ja kuuntelen hyväksyen.

Huomasin rasvaisen ruoan väsyttävän vaikutuksen, hetkisen kuluttua on paha olo ja vatsa ääntelee. Valkoinen vehnä ja sokeri tekevät ihan saman sekä myös vaikuttavat negatiivisesti ajatuksiin. Mieli alkaa työstämään ihan ihmeellisiä juttuja. Pitsa tukkii suolen, samoin liharuoka peräkkäisinä päivinä syötynä. Jäätelö ja rahka limottaa kurkun eli ääni painuu, pitää rykiä.

Ruoka vaikuttaa siihen, että olen tietoisemmin läsnä, energisempi kaikin tavoin ja saan tekemättömätkin työt tehtyä. Mieli pysyy kontrollissa eli tarkkailijaminä hoitaa homman sujuvasti. Riittävällä energialla jaksan liikkua ja huomaan levon tarpeeni. Nukun myös syvempää unta ja herään virkeänä aamulla :)

Teot mitä olen toteuttanut:
 • laadittu ruokalista 3 viikolle, jossa on kasviruoka kaikille 1-2 kertaa viikossa ja kalaa 2 kertaa viikossa. Tietoisesti vähennetty lihan määrää.
 •  aamupalan muokkaaminen eli puuroa, marjoja/banaania/raejuustoa ja yrtti/vihreätee.
 •  lounas on proteiinia sisältävä
 •   välipala hedelmä tai porkkana
 • päivällinen ruokalistan mukaan
 • iltapala ajoissa ennen nukkumaan menoa
 •  herkku on itse tehty raakasuklaa
 • kiitollisuus ja tietoinen syöminen; pysätyminen ruoan äärellä
 • riittävä veden juonti
  
Mitä muistoja ruokaan liittyy?
Leivän tuoksu ja lämmin leipä kädessä tuo heti muistoja mummustani; yhteiset leivän leipomislauantait <3 eli leipä on minulle täydellisesti rakkauden ja läheisyyden ruokaa.
Suklaa liittyy omaa hetkeen ja omaan rauhaan. Oma tila on tärkeä.
Mielihalulla surffaaminen on saanut minut vähentämään leivän ja suklaan syöntiä. Huomaan pysähtyväni, muistelevani ja luovani mielikuvia, jotka vievät sydämen nälän. Menen miehen kainaloon, halaan lapsia tai vain olen läsnä itselleni!

Mielenkiintoista huomata miten mieli on niin yhteydessä kaikkeen mitä teen ja miten muistot ja tunteet kuuluvat yhteen. Kuinka monta kertaa päivässä jokin ärsyke saa minut reagoimaan tiedostamattani ja vie minut pois omasta keskuksestani. Tietoisuusharjoitukset ja omassa päivässä tehdyt pysähtymiset avaavat oven oivallukselle ja saavat huomion keskittymään oman itsen tarkkailuun. Silloin on mahdollisuus tehdä valintoja, jotka tukevat omaa läsnäoloani ja voin kokonaisvaltaisesi hyvin. Toteutan itseäni luovasti ja olen oma itseni. Hengitän, siis olen!

Miten saan tämän kaiken toimimaan käytännössä onkin sitten toinen juttu! Perheellisenä se vaatii hieman enemmän organisointia, viitseliäisyyttä ja ennen kaikkea vahvaa tahtoa. Armollisuus ja myötätunto itseä kohtaan ovat myös tärkeitä sillä hetkellä, kun huomaan syöväni jo neljättä leipää... tai kuudetta keksiä!

Kannustimena toimivat parhaiten oma huomiokyky eli hetket jolloin tiedän tehneeni, juuri oikean valinnan, joka palvelee minun korkeinta itseäni. Tästä valinnasta tulee heti hyvä olo, mieli on seesteisempi ja kehoni joustavampi. Energiaa riittää kaikkeen tarpeelliseen ja olen tekojen virrassa, joka vie helposti kohti päämäärääni - kokonaisvaltaista hyvinvointia.


Raakasuklaa ohje:
100g kaakaovoita
75g hunajaa
85g kaakaojauhetta
ripaus laadukasta suolaa

Sulata kaakaovoi lämminvesihauteessa.
Lisää haluamasi maustee (esim. suola, vanilja)
Sekoita joukkoon hunaja. Anna hunajalle aikaa sulaa ja sekoita rauhallisesti.
Lisää kaakaojauhe siivilää käyttäen.
Kaada muotteihin (silikonimuotit tai paperiset käyvät hyvin) ja anna kovettua esim. jääkaapissa.
Erilaiset pähkinät, kuivatut marjat, kookoshiutaleet sopivat mainiosti muuntelemaan suklaata. Kokeile ja löydä suosikkisi :)

Käytän itse Cocovin kaakaovoita ja kaakaojauhetta. Hunaja on luomuhunajaa ja suolana minulla on himalajan ruususuola.

 

Kommentit