Anteeksianto ja myötätunto
Anteeksianto on minulle itsekunnioitusta. Anteeksi antaminen on myös elämän kunnioittamista kaikilla elämisen tasoilla. Anteeksi antaminen on tapa myöntää olevansa väärässä. Anteeksi antaminen on yksi itsemyötätunnon ilmentymä.

Myötätunto itseä kohtaan on omien virheideni tunnistamista, mielen liikkeideni ja sisäisen puheeni tarkkailua. Myötätunto antaa minulle syvyyttä itsetuntemukseen ja luo yhteyden sydämen tasolla korkeimpaan itseeni.

Anteeksi antaminen ja itsemyötätunto poistavat menneisyyteni taakkoja ja keventävät kuormaani, jota olen kerännyt elämäni aikana liialla kiltteydellä. Myötätunto itseäni kohtaan pysäyttää hetkeen ja tuo minut läsnä olevaksi antaen tilaa anteeksiannolle. Mieleni askartelut pysähtyvät, voin antaa itselleni anteeksi "syyllisyyskuopan" kaivuun ja vähennän näin kärsimystäni.


Myötätunto ja anteeksianto tuovat näkyviksi syvimmät pelkoni, kipukohtani, herättävät herkkyyteni ja heijastavat arvojani. Myötätunnon ja anteeksiannon avulla kuoriudun kuin sipuli ja kovuus poistuu herkkyyden tieltä. Kyyneleet ovat osa myötätuntoani itselle sekä muille. 

Myötätunto on myös lämmin kosketus, läsnäolo ja tuen vastaanottaminen läheisiltä ihmisiltä sekä myös niiden antaminen muille. Keskusteluyhteys, ystävyys, luottamus ja kumppanuus edistävät anteeksiantoani ja myötätuntoani. Myötätunto itseä kohtaan on avoimena olemista omille tunteilleni, ajatuksilleni ja reaktioilleni. 

Myötätunto ja itsemyötätunto ovat omalta mukavuusalueeltani poistumista, heittäytymistä kannateltavaksi, jonkun muunkin kuin itseni. Myötätunto on yhteyden luomista ympäristöön ja anteeksianto on maailmankaikkeuden lakein syvintä ymmärrystä. Näen, että anteeksianto on rakkauden muoto ihan samalla tavalla kuin myötätuntokin.

Harjoittamalla itsemyötätuntoa ja antamalla anteeksi itselle sekä muille vahvistun, kukoistan ja kasvan omana itsenäni. Anteeksiannosta ja myötätunnosta kumpuavat myös kiitollisuus ja todellinen itseni rakastaminen sekä arvostaminen.


 

Kommentit